Play of light entwined in design: The Louvre Abu Dhabi’s concrete cladding is far from simple


Simplicity can be deceptive, as the white concrete cladding of the Louvre Abu Dhabi will reveal. The museum’s panels are as intricate in design as the canopy which will cover them, with both structures complementing one another.

Minor imperfections on the ultra-high performance fibre reinforced concrete panels are repaired. Antoine Robertson / The National

When it comes to design, simple things are usually designed and made simply, and it is only when complex things cannot be simplified that they remain as they are.

But as anybody who has used touchscreen technology or even a particularly efficient website may have realised, achieving the semblance of simplicity can often be a very complex business indeed.

Such is the case with the cladding that now envelops the galleries that are nearing completion beneath the giant saucer-shaped roof of Louvre Abu Dhabi on Saadiyat Island.

At first sight, there could not be a greater contrast between the 180 metre-wide canopy and the “museum city” that shelters beneath it.

The complexity of the museum’s mighty canopy is visible for all to see. It is dense, multi-layered and interconnected, like a giant woven constellation or some enormous upturned nest.

The galleries that now sit beneath, however, could not appear more different. Dressed in what look like enormous blocks of smooth, finely-cut white stone, the buildings are the very model of simplicity; the stark contrast is intended, of course. More info

Share or Bookmark:
  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Live
  • Google Bookmarks

Filed Under: Construction and technologyFeaturedThe National


« Go back